زنان همواره مبارزان آشکار و پنهان تاریخ این سرزمین بودهاند. آنگاه که مجال حضور در خط اول را یافتهاند، آشکارا چنان درخشیدهاند که فصول جدیدی را با تأثیرات فوقالعاده بر زمانۀ خویش رقم زدهاند و پنهان، آنگاه که با حمایت و پشتیبانی مادرانه و همسرانه خود در نگارش سطور تاریخ سرزمینمان ایفای نقش کردهاند. شاید اغراق به نظر بیاید، اما موانع اجتماعی و فرهنگی و حتی جسمی نتوانسته است در نقش فزایندۀ زنان در توسعۀ ایران خللی وارد کند. چراکه مثالهای متعددی وجود دارد که زنان با غلبه بر محدودیتهای پیرامون خود اثری ماندگار نقش کردهاند. کتابی که پیشِرو دارید با رسالت روایتگری از زندگی زنان دارای معلولیت به رشتۀ تحریر در آمده است. از زنانی میگوید که نهتنها با موانع متعارف پیشِروی اکثر زنان مواجه بودهاند، بلکه پیش از عبور از آن بایستی بر موانع جسمی غلبه میکردند. زنا نی که نهتنها خود را در جبر سرنوشتی محتوم ندانستند، بلکه سرنوشت بهتری برای خود و دیگران رقم زدند.
این کتاب میتواند مورد استفادۀ دانشجویان و متخصصانی قرار گیرد که در حیطۀ توانبخشی مشغول فعالیت هستند. همچنین با توجه به روایت واقعی مشارکتکنندگان میتواند مورد علاقۀ افرادی واقع شود که دارای معلولیت هستند، با فردی دارای معلولیت زندگی میکنند و یا مسئلۀ معلولیت و استقلال دغدغۀ ذهنی آنهاست.
آنچه در این کتاب میخوانید:
مقدمۀ این کتاب مروری دارد بر مدلهای معلولیت، مفهوم توانمندسازی و استقلال افراد دارای معلولیت و کنوانسیون حقوق افراد دارای معلولیت. بخش اول شامل 13 داستان زندگی است که طی مصاحبۀ عمیق درمورد چالشهای استقلال و توانمندی روایت شده است. دو روایت خانم فاطمه عزیزخانی و خانم دکتر مریم نیکنژاد به قلم خودشان به رشتۀ تحریر در آمده است. کلیۀ نویسندگان و مصاحبهشوندگان پیش از چاپ کتاب بخش مربوط به زندگی خود را بازبینی و نسخۀ نهایی به تأیید و موافقت آنها رسیده است. این کتاب بهطور نمادین فضایی را جهت بیان بخشی از چالشهای زندگی در اختیار زنان دارای معلولیت گذاشته است.
بخش دوم کتاب تحلیلی دارد بر روایات مطرحشده و برداشت ما از چالشها، موانع و منابع مسیر توانمندی زنان دارای معلولیت. در این بخش ما با استفاده از شیوۀ تحلیل مضمون، که یکی از شیوههای پژوهش کیفی است، روایات شرکتکنندگان را تحلیل و سعی کردیم به درونمایههای اصلی این روایات بپردازیم. امید است داستان زندگی مشارکتکنندگان در این کتاب سرنخهایی جهت توانمندی، استقلال و ارتقای مشارکت اجتماعی افراد دارای معلولیت را در اختیار خوانندگان قرار دهد.
پیشگفتار/4
مقدمه/6
بخش اول: روایات زندگی زنان دارای معلولیت/13
روایت اول: پرتلاش، اما خستگیناپذیر (هنگامه کاظمیان، ساناز امیدی)/14
روایت دوم: طوفانها آمدند تا من را قویتر کنند (محبوبه سلطانی)/28
روایت سوم: به راه بادیه رفتن به از نشستن باطل (زهرا چهرهعالم)/35
روایت چهارم: دانش رقص لبها، کلید برقراری ارتباط (سما زمانی) /43
روایت پنجم: در قفس، اما رها (فریبا قربانی)/56
روایت ششم: سربلند در عبور از موانع (ندا عزیزی پیرمحمدی)/69
روایت هفتم: قدرتمند و خستگیناپذیر (آزاده متولیزاده)/80
روایت هشتم: تا باوری در برابر مشکلات و حضوری پررنگ با ویلچری کارساز (ساجدهسادات رضویزاده)/93
روایت نهم: کشف اقیانوس با رها کردن ساحل آرام (فاطمه کشکویی)/104
روایت دهم: از استعدادم شاهکار ساختم (زهرا محمدی)/116
روایت یازدهم: نبرد شیرین (فاطمه عزیزخانی)/125
روایت دوازدهم: سفری از دنیای حبابی به کامیابی (اعظم عزیزی)/138
روایت سیزدهم: دختری با کفشهای چرخدار (دکتر مریم نیکنژاد)/146
بخش دوم: در مسیر استقلال و توانمندی/158
مضمون اول: دانائی، توانائی /159
مضمون دوم: من در مسیر استقلال و توانمندی/161
مضمون سوم: نقش جامعه در مسیر توانمندی افراد دارای معلولیت/164
مضمون چهارم: تلاش برای فرهنگسازی/169
منابع/173
دسته بندی موضوعی | موضوع فرعی |
علوم انسانی |
روانشناسی
روانشناسی |