سنگهای رسوبی در ادوار گذشته زمینشناسی در محیطهای طبیعی متفاوتی که امروزه وجود دارد رسوب کردهاند. مطالعه این محیطهای عهد حاضر و رسوبات و فرآیندهای آنها به درک بیشتر معادل قدیمه آنها کمک میکند. هرچند، برخی از انواع سنگهای رسوبی وجود دارد، که مشابه عهد حاضر آنها شناخته نشده است، یا اینکه محیطهای رسوبی آنها خیلی کم دیده میشود.
در این کتاب سعی شده است مجموعهای فشرده و مبتنی بر آخرین اطلاعات از پترولوژی رسوبی ارائه شود. در سالهای اخیر، بسیاری از کتابهایی که منتشر شدهاند عمدتاً بر روی محیطهای رسوبی و رخسارههای رسوبات تأکید داشته و به خصوصیات خود سنگها کمتر توجه داشتهاند.
کتاب حاضر از بعدی دیگر به موضوع میپردازد، بدینصورت که هر گروه از سنگها را بهترتیب ازنظر ترکیب، پتروگرافی، ساختمانهای رسوبی، دیاژنز و محیط و رخسارههای رسوبی مورد توجه قرار میدهد.
مترجمان کتاب میگویند: سنگهای رسوبی به دلیل داشتن منابع اقتصادی مهم نظیر نفت، گاز، ذغال، آهن، اورانیوم و نیز مواد موردنیاز در مصالح ساختمانی مانند آهک، گچ از اهمیت خاصی برخوردارند لذا سنگشناسی رسوبی یکی از مهمترین شاخههای علوم زمین محسوب میشود.
این کتاب در ده فصل با عناوین مفاهیم اساسی و شناخت روشها، رسوبات سیلیسی آواری، سنگهای آهکی، تبخیریها، سنگهای آهندار رسوبی و سازندههای آهندار، نهشتههای رسوبی فسفات، ذغال، شیل نفتی و پترولیوم، جرتها و رسوبات سیلیسی و رسوبات و کلانی کلاستیک تنظیم شده است.
در بخشهایی از کتاب آمده است: وجود مواد آلی در رسوبات عهد حاضر و قدیم انعکاسی از ورود مواد آلی اولیه و فرآیندهای بعدی دیاژنز و دگرگونی است. با اینوجود، بیشتر مواد آلی که از موجودات زنده هستند در حضور اکسیژن تجزیه و شکسته شده و سرانجام به دیاکسیدکربن و آب تبدیل میشوند.
کتاب حاضر ازنظر متن و تصاویر بهطورکلی حدود ۳۰ درصد افزایش یافته و بسیاری از تصاویر میکروسکوپی اصلی کمی بزرگتر شده و در چارچوب جدید دوستونه قرار گرفتهاند. مقاطع محیطها و رخسارههای رسوبی در چندین فصل کمی بزرگ شدهاند، تا کتاب کاملتر شود.
سنگهای رسوبی هنوز مهمترین شاخه علوم زمین است. برای درک شکل هندسی رخسارهها و تکامل تخلخل که از عوامل اساسی در اکتشاف هیدروکربن محسوب میشود، اطلاعاتی از ته نشست رسوب و تاریخچه دیاژنتیکی ضرورت دارد.
کتاب حاضر در ۴۹۳ صفحه و با قیمت ۳۷ هزار ریال برای دانشجویان دوره لیسانس قابل استفاده است.
عنوان................................................................................................................. صفحه
پیشگفتار مترجمان................................................................................................ ۹
پیشگفتار ویرایش دوم............................................................................................ ۱۰
پیشگفتار ویرایش اول............................................................................................. ۱۲
فصل اول: مفاهیم اساسی و شناخت روشها............................................................. ۱۵
فصل دوم: رسوبات سیلیسی آواری (ماسهسنگها، کنگلومراها و برشها)....................... ۳۳
فصل سوم: رسوبات سیلیسی آواری (گلسنگها)...................................................... ۱۹۵
فصل چهارم: سنگهای آهکی.................................................................................. ۲۲۷
فصل پنجم: تبخیریها............................................................................................. ۳۴۱
فصل ششم: سنگهای آهندار رسوبی و سازندههای آهندار........................................ ۳۶۹
فصل هفتم: نهشتههای رسوبی فسفات................................................................... ۳۹۳
فصل هشتم: ذغال، شیل نفتی و پترولیوم.................................................................. ۴۰۳
فصل نهم: چرتها و رسوبات سیلیسی..................................................................... ۴۲۷
فصل دهم: رسوبات و لکانی کلاستیک....................................................................... ۴۴۱
منابع.................................................................................................................. ۴۵۸
واژهنامه............................................................................................................. ۴۸۳
دسته بندی موضوعی | موضوع فرعی |
علوم پایه |
زمين شناسي
|