امروزه معماری پایدار طراحی مبتنی بر جنبههای محیطزیست، روش خاصی از طراحی است که معماران و طراحان تلاش میکنند بیشتر به آن توجه کنند. از دیرباز ایرانیان در کشوری پهناور با تنوع آبوهوایی مناطق مختلف، در تلاش برای هماهنگی محیط زندگی خود با محیطزیست بومِ خود بودهاند. از جهتی دیگر در دورهی معاصر تفکر غالب معماری مدرن، مبنی بر استفاده مصالح و تکنولوژی نوین در راستای تحققبخشی به مسائل زیستمحیطی، منجر به جدایی بین هویت معماری ایران و ارزشها شد.
این انقطاع از سلسله آموزهها و تجربیات بشر ازجمله معماری پربار سنتی ایرانی، مانع از آن میشود که سلسله تجربیات قبلی به معماری امروزی منتقل شده و باعث شود بشر امروز در حل مسائل امروزی خود که براثر پیشرفت صنعتی به وجود آمده، از تجربیات غنی بشر در قرنهای گذشته و ارزشهای ماهوی و معنایی معماری ایران بیبهره بماند.
برای حل این مسئله و در جهت دستیابی به معیارهایی از مطلوبیت (با اتکا به مطالعاتی که در زمینهی معماری سنتی ایران و پایداری زیستمحیطی و مسائل امروز انجامشده است) در مجتمعهای مسکونی، پیشبینی پژوهشگران و نگارندگان حاضر بر این است که میتوان با استفاده از تجربیات و شیوههای گذشته و حال را در حل مسائل امروزی که در ضوابط معماری پایدار و مصوبات (مانند مصوبات کمسیون پاریس- 2015) بیانشده، انجام داد و راهنمایی برای معماران و طراحانی باشد که ارزشهای معماری سنتی ایران را فراموش کردهاند.
یکی از شیوههای رسیدن به این مهم تحلیل محتوایی و یکپارچهی مطالعات ارزشهای زیستمحیطی و ماهیتی معماری سنتی تاریخی ایران است که با استناد به این نتایج میتوان در جهت هماهنگی و همافزایی معماری زیستمحیطی با هویت ایرانی بکار برد. در این کتاب، برای کشف مفاهیم مرتبط با ارزشهای سنتی و معماری زیستمحیطی از روش کتابخانهای، برای تدوین مبانی نظری مرتبط شامل مجلات، مقالات و مطالعات کتابخانهای و اینترنت استفاده شده است.
فصل اول:معیارهای مطلوبیت در مجتمعهای مسکونی
فصل دوم: اهمیت مجتمع مسکونی در رابطه با مسائل زیستمحیطی
فصل سوم: بازشناسی ارزشهای تاریـخی در مجتـمعهای مسـکونی در ارتباط با مسائل زیستمحیطی
فصل چهارم: نقش تهویهی طبیعی در آسایش حرارتی
فصل پنجم: تـلـفـیــق ارزشهـای تـاریــخـی و زیـســتمـحـیــطـی در راسـتــای مطلوبیت محیطی
منابع
دسته بندی موضوعی | موضوع فرعی |
هنر و معماری |
معماري و شهرسازی
معماري و شهرسازی |