در نیمه دوم قرن نوزدهم میلادی که ماشینهای الکتریکی DC در دسترس بودند، تصور عموم بر این بود که جریان متناوب که جهت و مقدار آن متغیر با زمان است، در صنعت قابل به کارگیری نیست و نیازی به استفاده از ژنراتورهای AC نیست. حتی دانشمند برجسته و شناخته شدهای همچون مایکل فارادی نیز بر این باور بود. او پس از تقبل دو پروژه ناشناس در حوزه ژنراتورهای سنکرون، یکی با مدار مغناطیسی باز و دیگری با مدار مغناطیسی بسته، برای مدتی طولانی هیچ کار تحقیقاتی در این حوزه به چاپ نرساند. فارادی تصور میکرد این پروژه ها بی ارزش هستند درحالیکه پروژه دوم نمونه اولیه یک ژنراتور سنکرون مدرن بود.
بااینوجود، بسیاری از دانشمندان و مخترعین متوجه شدند که منابع تغذیه AC بسیار قابل اطمینان و ساده تر هستند. درنتیجه، با پایان قرن نوزدهم مطالعات و تحقیقات زیادی در حوزه سیستمهای AC تکفاز، دوفاز و سه فاز صورت گرفتند. میدان مغناطیسی گردان یک سیم پیچ دوفاز برای اولین بار توسط دو دانشمند مستقل، فراری از ایتالیا و تسلا از یوگسلاوی سابق که بیشتر عمر خود را در ایالات متحده آمریکا گذراند، کشف شد. هر دو دانشمند نتایج تحقیقات خود را در سال ۱۸۸۸ منتشر کردند. یک نمونه موتور القایی دو فاز به منظور نمایش میدان مغناطیسی گردان ساخته شد. پس از این کشف، ادوات الکتریکی سهفاز به طور گسترده مورد استفاده قرار گرفتند. دولیوو دوبروفولسکی زمانیکه در شرکت AEG کار میکرد در سال ۱۸۸۸ یک ژنراتور سهفاز، در سال ۱۸۸۹ یک موتور القایی قفسی و در سال ۱۸۹۰ یک ترانسفورماتور ساخته که استفاده از سیستم های سهفاز را سرعت بخشید. رشد سیستم های سهفاز در این مرحله متوقف نشد و در سال ۱۸۹۱ اولین خط انتقال سهفاز به طول ۱۷۰ کیلومتر بهره برداری شد.
برای مدتی طولانی همگی بر این باور بودند که سیستم های الکتریکی سهفاز قادر به برطرف کردن نیاز تمام مصرفکنندگان انرژی الکتریکی هستند. به همین خاطر حدود یک قرن طول کشید تا تحقیقات بر روی سیستم های الکتریکی چهارفاز، پنجفاز و ششفاز آغاز شوند. بااینوجود، نتایج رضایت بخشی از تحقیقات صورت گرفته بر روی این سیستمها حاصل نشد.
فصل :۱مشخصات کلی سیم پیچی شش فاز ماشین های الکتریکی AC
فصل :۲بررسی و ارزیابی ویژگی های الکترومغناطیسی سیم پیچی های ششفاز یک لایه
فصل :۳بررسی و ارزیابی ویژگی های الکترومغناطیسی سیم پیچی های شش فاز دولایه
فصل :۴بررســی و ارزیابی ویژگی های الکترومغناطیسی سیم پیچی های شش فازشکل داده شده دولایه شیار کسری
فصل :۵بررسی و مقایسه پارامترهای انرژی موتورهای سه فاز و شش فاز قفسی
دسته بندی موضوعی | موضوع فرعی |
فنی و مهندسی |
برق و الکترونیک
برق و الکترونیک |