ژئوشیمی آلی شاخهای از علم ژئوشیمی است که فرآیندهای موثر در کنترل فراوانی، ترکیب و توزیع ترکیبات آلی و وضعیت ایزوتوپی آنها در محیطهای زمینشناسی را مورد مطالعه قرار میدهد. ژئوشیمی نفت را میتوان بصورت کاربرد عملی علم ژئوشیمی آلی در زمینه اکتشاف و تولید پترولیوم تعریف نمود. در واقع ژئوشیمی نفت از اصول کلی علم ژئوشیمی آلی بعنوان ابزاری جهت شناسایی ذخایر هیدروکربنی، مطالعه نحوه شکلگیری آنها و کمک در جهت کاهش مشکلات تولید و افزایش بهرهوری استفاده میکند.
علم ژئوشیمی آلی با درنظرگرفتن متغیرهای مختلف کنترلکننده حجم هیدورکربن قابلتجمع نظیر کیفیت و غنای سنگ منشاء، بلوغ حرارتی و بررسی زمان تولید/مهاجرت/تجمع هیدروکربنها نسبت به زمان شکلگیری تله نفتی، کارایی پروژههای اکتشافی را افزایش میدهد.
امروزه ژئوشيمي نفت به عنوان علمی بالغ و کامل معرفی شده است كه علاوه بر اثبات كارایي آن در مقوله اكتشاف، كاربردهای نوين آن در مديريت مخازن، توليد، توسعه و ازدیاد برداشت نیز مورد توجه قرار گرفته است. برای نیل به این مهم، ژئوشیمیستها اطلاعات حاصل از مطالعات ژئوشیمیایی را با نتایج حاصل از دیگر مطالعات نظیر مطالعات زمین شناسی، پتروفیزیک، لرزه نگاری و مهندسی مخزن تلفیق نموده و با بهرهگیری از روشهای مطالعاتی نوین و درنظر گرفتن تمامی پارامترهای ممکن، تفاسیر کاربردی و مفیدی را در مراحل مختلف اکتشاف، تولید و ازدیاد برداشت ارائه میدهند. در واقع ژئوشیمیستها ویژگیهای ژئوشیمیایی هیدروکربنهای تجمعیافته در مخازن را همزمان با مطالعه سنگهای منشاء مورد بررسی قرار داده و ابزارهای مختلف ژئوشیمیایی را جهت کمک به حل مشکلات مخزنی و تولید، مورد استفاده قرار میدهند. ابزارهای ژئوشیمیایی شامل آنالیزهای آزمایشگاهی و اندازه گیری های سرچاهی میباشند که براساس اصول اولیه علم ژئوشیمی آلی و در چهارچوب مطالعات مخزنی مورد استفاده قرار میگیرند. در این فصل، به تاریخچه ژئوشیمی نفت و عوامل موثر بر ترکیب هیدروکربنها در مخازن هیدروکربنی پرداخته خواهد شد.
فصل :۱کلیات ژئوشیمی نفت
فصل :۲آنالیزهای ژئوشیمی آلی
فصل :۳کاربرد علم ژئوشیمی در شناسایی زون های تولیدی.
فصل :۴کاربرد علم ژئوشیمی در شناسایی سطوح سیال
فصل :۵کاربرد علم ژئوشیمی در بررسی رسوب آسفالتین
فصل :۶کاربرد علم ژئوشیمی در ارزیابی پیوستگی مخزن و شناسایی بخش شدگی
فصل :۷کاربرد علم ژئوشیمی در شناسایی منشاء سولفید هیدروژن مخازن
فصل :۸کاربرد علم ژئوشیمی در تعیین سهم تولید
فصل :۹کاربرد علم ژئوشیمی در ارزیابی و پایش رو شهای ازدیاد برداشت از مخازن
فصل :۱۰کاربرد علم ژئوشــیمی در تشخیص مشکلات تولید با انجام نمونه برداری دوره ای
فصل :۱۱کاربرد علم ژئوشیمی در شناسایی منشاء آلودگیهای نفتی
فصل:۱۲کاربردعلم ژئوشیمی درشناسایی عناصرارزشمندشورابه های هیدروکربنی
دسته بندی موضوعی | موضوع فرعی |
فنی و مهندسی |
مهندسی شيمي
شيمي |